Η ραδιοφωνική πρεμιέρα του τραγουδιού “Και τι έγινε”



Ερμηνεία: Νίκος Οικονομόπουλος
Μουσική και στίχοι: Φοίβος

Η ραδιοφωνική πρεμιέρα του τραγουδιού "Kαι τι έγινε" γραμμένο από τον Φοίβο και ερμηνευμένο από τον Νίκο Οικονομόπουλο δημιούργησε τόσο δυνατή επιρροή όσο μια έκρηξη βόμβας.
. Οι γνώμες των ακροατών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, τα περισσότερα σχόλια αναφέρουν ότι πρόκειται για μία ακόμη επιτυχία του Νίκου, αλλά ορισμένοι δηλώνουν ότι είναι μια αποτυχία. Κατά τη γνώμη μου, κάποιο στερεότυπο διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο για αυτή την κριτική. Πολλά από τα σχόλια δεν αναφέρονται καν στο συγκεκριμένο τραγούδι, αλλά γενικά στην ιδέα της συνεργασίας μεταξύ του πιο δημοφιλούς νεαρού λαϊκού τραγουδιστή με αυτόν τον απίστευτα επιτυχημένο μουσικοσυνθέτη, στιχουργό και παραγωγό.

Τα τελευταία χρόνια, ο νεαρός Φοίβος κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του, υπό την αιγίδα της εταιρίας του "Spicy", μια ισχυρή ομάδα τραγουδιστών όπως: Δέσποινα Βανδή, Θάνο Πετρέλη, Έλλη Κοκκίνου, Νίνο Ξυπολιτά, Πάολα Φωκά και άλλους. Το ύψος των πωλήσεων και ο αριθμός των επιτυχιών που δημιουργήθηκαν από αυτόν επιβεβαιώνουν αυτό που λέει η βιογραφία του στο διαδίκτυο: “κάθε δουλεία του Φοίβου είναι συνυφασμένη με επιτυχία.”

Οι αρνητικές κριτικές που ακούγονται, κατηγορούν αυτή τη νέα συνεργασία επιρρίπτοντας ευθύνες στην εμπορευματοποίηση και συμβουλεύουν το Νίκο να επανέλθει στο λαϊκό στυλ που τραγουδούσε νωρίτερα. Ας κάνουμε τα πράγματα σαφή. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα λαϊκα είναι μια εμπορική τάση στη μουσική, δεν είναι μουσική δωματίου, ούτε συμφωνία. Αυτό το είδος, όντας βασισμένο στις διάφορες λαϊκές παραδόσεις, ακούγεται ζωντανά επί σκηνής στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Εάν ο κόσμος σταματήσει να πηγαίνει στα μπουζούκια, αυτό το είδος θα πεθάνει.
Στην πραγματικότητα, η μουσική διασκέδασης πρέπει να απορροφήσει τις νέες τάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να εμπλουτιστεί από σύγχρονο ήχο και ρυθμό που να συμφωνεί με τις τάσεις της νέας εποχ
. Τώρα ας πούμε λίγα λόγια σχετικά με το τραγούδι "Και τι έγινε". Οι στίχοι του, γραμμένοι από τον Φοίβο, έχουν ως θέμα μια τυπική μπαλάντα που αναφέρεται σε μια "πληγωμένη καρδιά". Είναι γεμάτο με αίσθημα απογοήτευσης ενώ έχει και μια μικρή δόση σαρκασμού. Γενικά υπάρχει αντίθεση σε σχέση με το τραγούδι-πιλότο του προηγούμενου CD του Οικονομόπουλου, με τίτλο “Ξημερώνει”.

Ήδη από την εισαγωγή των μουσικών οργάνων μπορούμε να ακούσουμε πώς ο συνθέτης συνδυάζει επιδέξια τους ήχους των παραδοσιακών λαϊκών οργάνων (ακουστική κιθάρα, μπουζούκι) με τους techno ήχους.

Το κουπλέ του τραγουδιού είναι γραμμένο σαν ένα δυναμικό κύμα. Η μελωδία αργά, όπως οι κύκλοι του ελικοειδούς, κινείται ανοδικά και στέκεται στη διαρκή μακρά νότα (αυτό είναι μια απόλαυση για τον ακροατή, επειδή ακούγεται υπέροχα στη φωνή του Νίκου). Το ρεφραίν είναι τοποθετημένο στην υψηλότερη έκταση και έχει μια ισχυρή ορχηστρική συνοδεία, εμπλουτισμένη με μπουζούκι στα κυριότερα μέρη, και έτσι, ως αποτέλεσμα, δίνει την αίσθηση του δράματος.
Ο Νίκος Οικονομόπουλος σε αυτό το τραγούδι για μια φορά ακόμη σαγηνεύει τον ακροατή με την αψεγάδιαστη ομορφιά της φωνής του. Ο πλούτος του ηχοχρώματος του επιτρέπει στον τραγουδιστή να μην χρησιμοποιεί επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία, δεν τα χρειάζεται, επειδή η κάθε του νότα χαρακτηρίζεται από εκφραστικότητα. Αυτό το προσόν, καθώς και ο απαράμιλλος λυρισμός που επικρατεί σε όλα όσα ερμηνεύει, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μοναδικού στυλ του τραγουδιστή.

Λοιπόν, ας απολαύσουμε το τραγούδι και ας ξεχάσουμε τα στερεότυπα. Η συνεργασία των δύο εξαιρετικών ταλέντων πήγε καλά σ' αυτό το τραγούδι και, ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσει τέλεια και στο μέλλον

by Guido


Translated by Eirini Eusebi

Comments

Popular posts from this blog

Οδός Μοναξιάς - English translation

Nikos Oikonomopoulos (Νίκος Οικονομόπουλος)

Nikos Oikonomopoulos’ First Australian Tour is a Triumph