Ο πρίγκιπας του λαϊκού και της Αθηναϊκής νύχτας Νίκος Οικονομόπουλος


Ο πρίγκιπας του λαϊκού και της Αθηναϊκής νύχτας

Νίκος Οικονομόπουλος

της Κασσάνδρας Τοσκάνι


Η φωνή του –καταπληκτική– ταυτίζεται υπέροχα με το λαϊκό τραγούδι. Ισχυρή και μελωδική αξιοποιεί και το ρεπερτόριο του καλλιτέχνη, ήδη πλούσιο και πολυποίκιλο. Στα 27 του χρόνια ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι αναμφισβήτητα το πιο λαμπρό αστέρι της γενιάς του. Ένα πραγματικά αυθεντικό ταλέντο! Οι καλύτεροι στιχουργοί και συνθέτες γράφουν ειδικά γι' αυτόν. Το νέο του άλμπουμ, Θα είμαι εδώ, δέκατέσσερα πανέμορφα τραγούδια, είναι το μουσικό γεγονός του τέλους του 2011. Μία μόλις εβδομάδα από την κύκλοφορία του έγινε διπλά πλατινένιο! Με ένα γοητευτικό χαμόγελο στα χείλη, ο πιο ελκυστικός Έλληνας τραγουδιστής μας δέχτηκε στο καμαρίνι του, στο Fever, γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας, όπου θα τραγουδάει όλο το χειμώνα.

 Ο Νίκος Οικονομόπουλος τραγουδάει εδώ και δέκα χρόνια. Γεννήθηκε στην Πάτρα και μέχρι την εφηβεία του ζούσε στην Κάτω Αχαϊα. Στα 17 του, ξεκίνησε να τραγουδάει διατρέχοντας την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι που μια μέρα αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο DreamShow The Music 2, γνωστή τηλεοπτική εκπομπή του Alpha. Όλη τη σεζόν, το ταλέντο του εκρήγνυται στη μικρή οθόνη. Οι ψήφοι των τηλεθεατών και η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής είναι oμόφωνη έγκριση. Και είναι φυσικά ο μεγάλος νικητής. Είμαστε το 2006. Η δισκογραφίκη σταδιοδρομία του αρχίζει άμεσα. Ο Νίκος υπογράφει με την Sony το πρώτο του CD single, Μάτια μου, και τα ακόλουθα τρία άλμπουμ, "Πρώτη αγάπη", "Άκουσα" (χρυσό) και "Κατάθεση ψυχής" (πλατινένιο). Τον Ιούνιο του 2008, τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη κι ένα χρόνο αργότερα με το καλύτερο βίντεο-κλιπ Σύγχρονου Λαϊκού για το "Όλα για σένα", δύο βραβεία του μουσικού καναλιού MAD. Το 2010 υπογράφει με την EMI και κυκλοφορεί το "Δώρο για σένα", που γίνεται τριπλά πλατινένιο μέσα σε ένα μήνα. Και το άλμπουμ "Θα είμαι εδώ" είναι ήδη διπλά πλατινένιο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011. Μια αστραπιαία άνοδος, αποτέλεσμα έντονης εργασίας που στηρίζεται στην πρόκληση συνεχής βελτίωσης και στην αγάπη του για το λαïκο τραγούδι. Το κοινό δεν γελιέται, ξέρει να αναγνωρίζει αυτόν που τον εκφράζει με την ψυχή του, μέσα από τον καλύτερο παράδοσιακό τρόπο.


"Θα είμαι εδώ", που παρουσιάστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου στην Αθήνα, περιλαμβάνει δέκα τέσσερα υπέροχα τραγούδια. Κομμάτια που αγγίζουν την ψυχή, που εκφράζουν την αγάπη και τον έρωτα, το πάθος και τον πόνο, τις πίκρες και τα βάσανα του κόσμου. Μερικά τραγούδια ξεχώρισαν αμέσως και ακούγονται συνεχώς σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας. Το "Θα είμαι εδώ" είναι ένα φοβερό ζεϊμπέκικο που έδωσε και τον τίτλο στο CD. Χάρη σε μια εμπνευσμένη ερμηνεία, σε μουσική του Γιώργου Σαμπάνη και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλιας, αυτό το συγκινητικό κόμματι σιγούρα και σύντομα θα ανήκει στα θρυλικά ερωτικά τραγούδια του είδους. Το Και τι έγινεσημαδεύει την πρώτη συνεργασία του με τον πιο δημιουργικό σύγχρονο Έλληνα συνθέτη και στιχουργό, τον Φοίβο, που υπογράφει αυτή την τυπική μπαλάντα όπου συνδυάζονται νότες παραδοσιακών λαϊκών οργάνων με ήχους techno. Το "Καλή καρδιά", ένα μελωδικό ζεϊμπέκικο που υπογράφουν ο Χριστόδουλος Σιγανός για τη μουσική και ο ίδιος με το Valentino για τους στίχους, έγινε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία πριν ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά.

Όπως και στο προηγούμενο CD, ο Νίκος ερμηνεύει ένα κοινωνικό κομμάτι, σε στίχους του Σπύρου Γιατρά και σύνθεση του Αλέκου Χρυσοβέργη, "Χανόμαστε", εμποτισμένο με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα της εποχής, εικόνα μιας μοιραίας κρίσης που καταστρέφει την Ελλάδα. Ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο το πιο βαρύ ζεϊμπέκικο του CD, "Πουτάνα στην ψυχή". Μόνο και μόνο από τον τίτλο. Σαν τις πρώτες και τελευταίες νότες, κεραυνόν εν αιθρία προκάλεσε την ημέρα της παρουσίασης. Ο καλλιτέχνης υπογράμμισε χωρίς χρονοτριβή ότι το τραγούδι αυτό εκφράζει την σκέψη μερικών ανδρών και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να εκθέσει τις γυναίκες... Είναι πάντως ένα ωραίο κομμάτι γραμμένο από τον Παναγιώτη Μανδηλάρη σε μουσική του Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Για αυτή την πέμτη δισκογραφική δουλειά του, ο Νίκος Οικονομόπουλος εμπνέεται και αυτή τη φορά από διάφορα είδη µουσικής – το ροκ είναι επίσης παρόν· το Ψάξε με είναι μια μαγική στιγμή ακρόασης...

Το Θα είμαι εδώ είναι τελικά μια μπιζουτιέρα που εσωκλείνει ένα πολύτιμο κολιέ από δεκατέσσερα μαργαριτάρια που κυμαίνονται από το λευκό-ασημένιο μέχρι το μαύρο, εκπέμποντας απαλές ιριδίζουσες αντανακλάσεις· ένα κολιέ με πλατινένιο κούμπωμα, ελεγμένο, σφραγισμένο, με πιστοποιητικό γνησιότητας...

i-GR Ένα νέο άλμπουμ, που έγινε λοιπόν, Αγαπητέ μου Νίκο, διπλά πλατινένιο μέσα σε μια εβδομάδα, και που κατέκτησε επίσης τις κορυφαίες θέσεις στο airplay chart των ραδιοφώνων.

Νίκος Οικονομόπουλος Ο κόσμος κρίνει. Πάντα λέω ότι η επόμενη δουλειά μου θέλω να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Λέω χίλια ευχαριστώ στον κόσμο. Ευχαριστώ που με στηρίζει σε κάθε στιγμή της καριέρας μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Magazine Info- Greece (France)

Comments

Popular posts from this blog

Οδός Μοναξιάς - English translation

Nikos Oikonomopoulos (Νίκος Οικονομόπουλος)

Nikos Oikonomopoulos’ First Australian Tour is a Triumph