Εννοείται: Η αγάπη φέρνει πόνο και εξυψώνει την ψυχή. Η επισκόπηση του νέου CD άλμπουμ του Νίκου Οικονομόπουλου.


Το νέο άλμπουμ του Νίκου Οικονομόπουλου με τίτλο «Εννοείται» (ΕΜΙ 2012) έχει προσελκύσει την προσοχή των ακροατών πολύ καιρό πριν από την κυκλοφορία του.

 Τα δύο πιλοτικά singles το "Εννοείται" και το "Ώρα να πηγαίνω" βρίσκονται στις πρώτες θεσεις των επιτυχιών στα ραδιόφωνα.Τώρα το κοινό καλείται να ακούσει και τα 14 κομμάτια, που ερμηνεύει μια από τις καλύτερες φωνές της εποχής μας.

Ας κάνουμε μια συνοπτική κριτική των τραγουδιών και των δημιουργών τους.


Ο Πάνος Καπίρης, ένας διακεκριμένος συνθέτης, έγραψε 3 κομμάτια για το άλμπουμ. Τα δύο από αυτά, το "Εννοείται" και το "Ώρα να πηγαίνω" με στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια, είναι ήδη οι κορυφαίες επιτυχίες. Το τρίτο "Εγώ ο δυνατός" είναι ένα παραδοσιακό Ζεϊμπέκικο με τέλεια δομημένη μελωδία και εκφραστικούς στίχους από την Νίκη Σπυροπούλου.
Ο Γιώργος Σαμπάνης συνέβαλε σε 2 τραγούδια στο CD: το "Μελαγχολία μου" (μια σύγχρονη Ζεϊμπέκικο-Μπαλάντα) με στίχους της Νίκης Παπαθεοχάρη που διαπερνούν την ψυχή και μια δραματική ροκ Μπαλάντα με τίτλο "Τρύπα Στην Καρδιά" σε στίχους του Νίκου Γρίτση.
Τρεις συνθέσεις προέρχονται από την πένα του νέου δημιουργού, Σκοπελίτη Λεμονή: πρόκειται για δύο θλιβερές και όμορφες μπαλάντες - "Πόσο να πονέσω και "Τι θυμάσαι" (στίχοι γραμμένοι μαζί με τον Φώντα Θεοδώρου) και το εμπνευσμένο τσιφτετέλι "Με ποιο δικαίωμα".
Ο Νίκος Δουλάμης αποτελεί μια νέα συνεργασία για το Νίκο Οικονομόπουλο. Ο τραγουδοποιός αυτός έφερε στο CD δύο συνθέσεις του: μια παραδοσιακή ροκ μπαλάντα με τίτλο "Αυτό το σώμα" (γραμμένο μαζί με τον Kριστιάν Δουλάμη) και το "Στάσου" ένα σύγχρονο ζεϊμπέκικο.
Η συνεργασία Χριστόδουλου Σιγανού και Βαλεντίνο, η οποία ξεκίνησε από το προηγούμενο CD, εκπροσωπείται στο νέο άλμπουμ με 2 χορευτικά κομμάτια: "Ησυχία" και "Αφού χωρίσαμε" (με την συμμετοχή ενός ακόμη συνθέτη, του Κωνσταντίνου Παντζή) - η τελευταία σύνθεση είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός Μακεδονικής μουσικής (βορείου Ελλάδας) και λατινικής.
Τα Ethnic χαρακτηριστικά είναι επίσης πολύ έντονα στην τζαζ σύνθεση, η οποία είναι το τραγούδι του Γιάννη Ιερεμία (μουσική) και του Νεκτάριου Τυράκη (στίχοι): "Ο καλύτερος εχθρός μου".
 Δημήτρης Παρασκευόπουλος έδωσε στον Νίκο την υπέροχη μπαλάντα που μιλά για πληγωμένες αγάπες με τίτλο "Πώς αλλάζουν οι καρδιές" που βρίσκεται στη θέση 14 στο CD, τον τυχερό αριθμό για το συνθέτη, αφού την ίδια θέση είχε και η θρυλική επιτυχία του στο προηγούμενο άλμπουμ (τετραπλά πλατινένιος δίσκος Θα είμαι εδώ)  του Νίκου Οικονομόπουλου.
Παρά την ποικιλία των δημιουργών και τα διάφορα ύφη μουσικής, τα τραγούδια του άλμπουμ αποτελούν έναν ενιαίο κύκλο. Είναι ενωμένα όχι μόνο από την εμπλουτισμένη με όλα τα είδη των αποχρώσεων φωνή του τραγουδιστή, αλλά και από μια ποικιλία μουσικών και ποιητικών συνδέσεων. Ίσως το κλειδί εδώ βρίσκεται στο θέμα των επιλεγμένων τραγουδιών. Μας μιλούν για την δύσκολη και, ακόμα, ανεκπλήρωτη αγάπη, τη μοναξιά και το πώς ο άνθρωπος συνεχίζει με θάρρος το δρόμο της αυτογνωσίας μέσα από τον πόνο.
 Έτσι, αυτός ο κύκλος των τραγουδιών, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Οικονομόπουλος, αποτελεί ένα μέρος της ψυχής του, τον δείχνει να ωριμάζει ως άτομο και ως μουσικός.
Το άλμπουμ "Εννοείται" είναι μια πολύτιμη συμβολή στο θησαυροφυλάκιο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Translation by Eirini Eusebi

Comments

Popular posts from this blog

Οδός Μοναξιάς - English translation

Nikos Oikonomopoulos (Νίκος Οικονομόπουλος)