Στοιχηματίζω στο Νίκο Οικονομόπουλο!


Αυτό το σύντομο άρθρο είναι μια απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που μου έκαναν πρόσφατα διάφορα άτομα. Ουσιαστικά, αυτές οι ερωτήσεις αφορούν ένα πράγμα: "Γιατί πιστεύετε ότι ο Νίκος Οικονομόπουλος αξίζει τόσο μεγάλη προσοχή ως τραγουδιστής, δεδομένου ότι υπάρχουν και τόσα πολλά άλλα καλά και εργατικά άτομα στην ελληνική μουσική;"

Λοιπόν, σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναφερθεί σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά, μάλλον, οι απαντήσεις μου δεν έχουν ακουστεί.

Καταρχάς, είμαι της άποψης ότι το πραγματικό ταλέντο χρειάζεται συνεχή υποστήριξη. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια μόνο του.

Δεύτερον, o Νίκος έχει προσόντα, τα οποία μπορούν να τον οδηγήσουν στο να ξεχωρίσει και εκτός των συνόρων της χώρας του. Έχει το ταλέντο και την προοπτική του να γίνει ένα διεθνές αστέρι. Εκτός αυτού, διαθέτει επίσης εξαιρετικό ήθος και χαρακτηριστικά όπως μετριοφροσύνη, εντιμότητα και την ικανότητα να εργάζεται σκληρά. Θέλω απλώς να τονίσω τις επαγγελματικές του ικανότητες, γιατί, ουσιαστικά, είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συζήτησή μας σχετικά με τη δυνατότητα της διεθνούς αναγνώρισης του τραγουδιστή.

To ατού του Νίκου είναι μια φωνή εξαιρετικής ομορφιάς στον τόνο της. Η φωνή αυτού του τραγουδιστή έχει ένα μοναδικό πλούτο χρωμάτων, βάθος και ηχηρότητα (το λεγόμενο τραγούδισμα formant, δηλαδή η δυνατότητα της ανθρώπινης φωνής να καλύπτει άλλους ήχους και θορύβους, λόγω ύπαρξης υψηλών απόηχων σ' αυτήν).

Λοιπόν, θα μπορούσα να πω, ότι η φωνή του Νίκου εκφράζει απόλυτα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας, που, από τη φύση της, δεν είναι μόνο πολύ μελωδική αλλά και πολύ εύηχη. Αυτά τα χαρακτηριστικά ενισχύονται από την αλάνθαστη άρθρωση του Νίκου. Με άλλα λόγια: στη φωνή του Νίκου Οικονομόπουλου ταιριάζει απόλυτα το λαϊκό στυλ, που είναι ένα είδος ακρογωνιαίου λίθου αυτού του τραγουδιστή.

Εξίσου σημαντική είναι η σπάνια μουσικότητά του: έχω αναφέρει πολλές φορές την ακρίβεια στον τρόπο που τραγουδάει. Οι ζωντανές του ερμηνείες έχουν την ποιότητα μιας "ηχογράφησης σε στούντιο" και έχει επίσης την ικανότητά να αυτοσχεδιάζει και να καινοτομεί κάθε φορά.

Και τέλος, είναι η αφοσίωσή του στο λαϊκό τραγούδι -το σήμα κατατεθέν της ελληνικής μουσικής- που θα τον οδηγήσει σε διεθνή αναγνώριση.

Για αυτούς τους λόγους στοιχηματίζω στο Νίκο Οικονομόπουλο, κυρίες και κύριοι!


By Guido d’Arezzo
Edited (English original) by Theo Simeonidis
Translated: Eirini Renata Eusebi

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Οδός Μοναξιάς - English translation

Nikos Oikonomopoulos (Νίκος Οικονομόπουλος)

Nikos Oikonomopoulos’ First Australian Tour is a Triumph